1) Aquest fragment pertany a l’Abstract de Hume. En aquest, explica la relació que hi ha entre la causa i l’efecte amb l’exemple d’una bola de billar. Explica que abans que es produeixi el moviment de les boles, té lloc el contacte entre ambdues. Quan una bola topa amb l’altra, aquesta segona es mou. El material no influeix en aquest acte atès que fins i tot amb boles d’altres materials passa el mateix: del moviment de la primera bola se’n deriva el de la segona a l’entrar en contacte amb aquesta.
2) La relació entre causa i efecte
3) En aquest fragment de l’Abstract l’autor explica la relació que s’estableix entre la causa i l’efecte. Explica l’exemple a partir d’una bola de billar. A la taula de billar hi han dues boles, una primera en moviment i una segona estàtica. La primera es mou en direcció a la segona fins a topar amb aquesta i la segona bola que estava quieta es posa en moviment. El moviment és posterior al contacte entre les boles i no hi ha cap interval entre la topada de les dues boles i l’acte del moviment. El moviment de la primera bola que era la causa, és anterior al moviment que en fou l’efecte. No obstant, el material o el tipus de bola no influeix en el moviment entre aquestes ja que fins i tot provant amb altres boles o materials en semblants circumstàncies, el resultat que se’n deriva és el mateix: del moviment d’una primera bola, se’n deriva el moviment d’una segona bola al topar entre aquestes. És a dir, aquest experiment sempre presentarà el mateix resultat: el moviment de la primera bola és la causa i l’efecte que se’n deriva és el moviment de la segona bola atès que és la relació entre la causa i l’efecte que té lloc.
4) Aquest text de l’Abstract explica la relació entre causa i efecte que s’ inclou en la seva teoria de l’associació de les idees. En aquesta teoria inclou la semblança, la contigüitat en el temps i l’espai, i la relació entre causa i efecte que es relaciona amb el text anterior. Aquests tres principis són el que segueix la imaginació per unir i separar idees lliurement. En la relació entre causa i efecte s’estableix la connexió més forta d’entre les tres anteriors ja que tendim a pensar que a tota causa li segueix un efecte. Es pot relacionar amb les teories d’altres autors en relació amb el moviment. Mentre que Hume es basa en explicar el moviment a partir de la relació entre causa i efecte, Heràclit va aportar que l’ésser era un tot que estava en continu moviment. A diferència d’aquests, Aristòtil explicava el moviment a partir de la potència i l’acte. Va definir el moviment com l’acte d’un ésser en potència en tant que està en potència i que per possibilitar el moviment s’havien d’actualitzar les potències. Pel que fa a la causalitat també es relaciona amb una teoria d’aquest mateix autor, la teoria de les causes, la qual aportava que per conèixer els éssers naturals s’havien de conèixer les seves causes: la material, la formal, l’eficient i la final, l’última de les quals és la més important ja que és l’objectiu del procés del canvi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada