-El pensament de Heidegger ha rebut influències de la filosofia grega presocràtica, concretament del filòsof danès Sören Kierkegaard i del filòsof alemany Friedrich Nietzsche. La seva obra més important és Ésser i temps, un dels escrits més significatius de l’existencialisme. Heidegger es preocupà pel que definia la qüestió filosòfica i essencial: l’ésser. Contrastant amb la concepció de l’ésser dominant a la Grècia clàssica, la societat tecnològica contemporània havia afavorit una actitud manipuladora que havia privat de sentit l’ésser i la vida humana, un estat anomenat nihilisme. La humanitat havia oblidat la seva vertadera vocació que era la comprensió de l’existència originada pels primers grecs i perduda per alguns filòsofs posteriors.
-El principal problema que es planteja Heidegger és la pregunta per l'ésser com allò constitutiu i fonamental de tot quefer filosòfic, al mateix temps que denuncia l'oblit d'aquesta qüestió per part dels mateixos filòsofs grecs que van iniciar una investigació rigorosa sobre l'ésser. Plató i Aristòtil no van assolir definir-lo, sinó que van enfosquir el seu sentit al tractar-lo com un ens, com una "presència" i, fins i tot, com una simple còpula: allò que defineix sense definir-se a si mateix. Influït per aquestes qüestions dels ens d’Aristòtil va començar a oferir diverses interpretacions sobre la filosofia tradicional i a centrar-se en l’estudi de l’ésser com a centre de la Metafísica.
-Va ser deixeble de Husserl qui li ensenyà les bases de la fenomenologia i va desenvolupar animat per aquest, el seu pensament en la seva obra més coneguda: Ésser i temps . Més enllà de la filosofia de Husserl, Heidegger proposa aplicar la fenomenología en l’hermenéutica, ja que aquella no està lliure de prejudicis ni pot considerar-se una descripció neutral i transparent del real.
-Gadamer, un filòsof alemany important, recorda les classes del seu mestre Martin Heidegger i examina la seva decisió de recolzar el nazisme. Gadamer evoca les influències que van marcar a Heidegger i la seva novel·lesca passió amb la jove filòsofa jueva Hannah Arendt.
-L’any 1953, en el seu estudi sobre ‘’Georg Trakl’’, Heidegger l’anomenà poeta de l’occident ocult. La interpretació heideggeriana de la poesia de Trakl ha creat moltes discussions. A l’obra de Heidegger igual que en la de Trackl ,hi ha una recerca de retorn a l’origen, ja sigui mitjançant l’hermenèutica o mitjançant la reconstrucció de sentits primigenis a través d’exemples presos d’una vida d’aldea, on es pot percebre nostàlgia. Heidegger reconeix en la poesia de Trackl una nostàlgia pel món de l’ordre immemorial d’aldees i camps. A les obres de Heidegger podem apreciar també les coses dotades de vida, les coses viscudes, el tracte amb lo quotidià i amb les coses admeses en la nostra confiança.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada