1) El text número 12 d’Aristòtil ens introdueix el tema del canvi que té lloc a partir de contraris. En aquest text, la fase inicial del canvi i la forma final s’identifica amb el lletrat i el no-lletrat. El subjecte és un home el qual no canvia ja que el subjecte és l’únic element del procés del canvi immutable, invariable.
2) El procés del canvi
3) El text nº 12 pertany a la física d’Aristòtil, autor del segle IV a.C i deixeble de Plató. Juntament amb aquest han sigut dos dels filòsofs més importants i de més influència de tota la historia. La física, tema del que tracta aquest fragment és un tema dels més importants que es qüestiona el principi del moviment, el fil conductor que incita el moviment, el canvi, és a dir, el pas d’un estat a un altre. El canvi és un procés que implica moviment i té lloc a partir dels contraris; sense contraris no hi hauria canvi. La fase inicial del canvi o privació l’identifica amb el no-lletrat i la fase final o forma que adopta, lletrat. Ens presenta un home com a subjecte; és l’únic element del canvi que no canvia, el subjecte roman, no varia tal i com diu que un home no-lletrat esdevé un home lletrat. Canvia l’accident, no el subjecte. L’objectiu del canvi és assolir el fi, aconseguir-ho ja que és una teoria finalista, persegueix un fi, el fi de passar d’un estat inicial a un de final.
4) Aquest fragment d’Aristòtil es basa en el principi del canvi, un canvi d’estats on els elements protagonistes són la privació i la forma. Es relaciona també amb la potència i l’acte ja que implica el tema del moviment. Es pot vincular amb un filòsof molt important, Heràclit qui considerava el canvi el motor de la natura ja que tot estava sotmès a aquest. A més, aportava que la realitat era un procés cíclic i que a partir de la lluita de contraris es configurava la natura. Es pot relacionar també amb el seu mestre, Plató, qui deia que dels contraris naixia tot, és a dir que la lluita d’aquests donaven lloc als diferents objectes amb els quals es configura la realitat progressivament.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada